Joi, vineri și sâmbătă, 25, 26 și 27 mai, 2023, în raionul Cahul, Republica Moldova, s-a desfășurat a treia vizită de studiu în cadrul proiectului transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre”, BSB-817. La activitate au participat prestatori de servicii turistice din raionul Cahul, Republica Moldova, județul Galați, România, și comunitatea teritorială Reni, Ucraina. Aceasta a fost ultima vizită de studiu a oportunităților pentru promovarea turismului verde desfășurată în cadrul proiectului, după ce prima vizită de studiu a avut loc tot la Cahul, în iulie, 2022, iar a doua la Galați, România, în octombrie, 2022.
Vizitele de studiu au fost organizate pentru a realiza un schimb de experiență între agenții economici din cele trei regiuni în domeniul turismului verde și pentru a studia posibilitățile de promovare și valorificare a oportunităților la nivel local, regional și transfrontalier. Accentul a fost pus pe promovarea contribuției autorităților locale în sprijinirea prestatorilor de servicii turistice și pe funcționarea în domeniu a parteneriatelor publice-private.
În prima zi, participanții au vizitat: Muzeul satului Giurgiulești, renumit prin colecția de animale și pești împăiați; Casa tradițională „La Mama Catița” din satul Slobozia Mare, o casă muzeu, care transpune valorile locale în covoare, țesături, broderii și alte obiecte tradiționale din casa țăranului. După prânz, participanții au mers în vizită la atelierul meșteșugăresc „Acasă La Vatra”, din satul Văleni, unde au putut admira sute de prosoape naționale, șalinci, broboade naționale, costume naționale ale portului din satul Văleni și România Mare, băsmăluțe brodate, covoare naționale, tradiții, obiceiuri, au degustat pâinea și pesmeți ca la mama acasă. Ulterior au mers la Prisaca din Luncă, din satul Brînza, unde au descoperit viața albinelor în stupii construiți din stuf presat și au degustat miere, polen, propolis și alte produse apicole; dar și la atelierul „Grigoriță Valentina”, din satul Manta, unde au încercat să confecționeze țoluri, lăicere, covoare, ii și ciorapi din lână. Ultima activitate a avut loc la atelierul de pielărie „Gheorghe Burca”, din satul Manta, unde a fost descoperit meșteșugăritul autohton, diverse obiecte de artizanat, precum bice, curelușe, opinci, tobele etc.
Vineri, participanții s-au deplasat la Mănăstirea „Sfânta Treime” din municipiul Cahul, la Vinăria Traian din satul Găvănoasa, situată la conexiunea hotarelor Moldovei, Ucrainei, României. Ulterior au mers la Valul lui Traian, tot din satul Găvănoasa, un monument arheologic de importanță internațională, obiectiv care face cunoscută Republica Moldova pe plan mondial; au vizitat pictura murală „Dor de Casă” din municipiul Cahul, un perete de peste 1000 de metri pătrați, pe care au fost reprezentate mai multe elemente tematice care te duc cu gândul la casă, la bunicii din sat, la Cahul. Ultima activitate a zilei de vineri a fost vizita la baza de agrement „La Cotihana”, o destinație agroturistică complexă.
Sâmbătă, 27 mai, vizita de studiu a continuat cu o vizită la Galeriile subterane ale Teatrului Bogdan Petriceicu Hasdeu, din municipiul Cahul, dar și la Episcopia Basarabiei de Sud, care se află în municipiul Cahul, o eparhie a Bisericii Ortodoxe Române, sufragană a Mitropoliei Basarabiei.
„Toate activitățile din aceste zile au fost interesante. Cel mai mult mi-au plăcut casele-muzee. În fiecare dintre ele nu doar că serveam ceva gustos, dar și am văzut exponate unicate. Cred că o astfel de practică poate fi readusă în Reni. De asemenea, mi-a plăcut masterclasul de țesut covoare, am avut aceeași idee înainte de război, dar implementarea s-a amânat din lipsă de fonduri în timpul războiului. Vom fi bucuroși să participăm în continuare în astfel de proiecte pentru a crea eventual astfel de locații turistice și la noi”, a spus Tatiana Nedelcu, conducator artistic a Casei de cultură din comunitatea teritorială Reni.
„Frumoasa reuniune în cadrul acestei vizite de studiu a permis ca să însușim înțelepciunea trecutului, ne-a dat putere pentru prezent și ne-a insuflat voință pentru viitor. Ne bucurăm că am putut vizita un patrimoniu bogat, natural și cultural din această regiune. Casele, pensiunile, obiceiurile, tradițiile populare autentice, meșteri populari și oameni buni la suflet au fost punctele cheie ale vizitei noastre”, a menționat Angela Sârbu, proprietara pensiunii Acasă la Vatră din satul Văleni, raionul Cahul.
„În cadrul acestei vizite de studiu reprezentanții clusterului turistic transfrontalier Cahul-Reni-Galați au descoperit multe lucruri interesante care țin de oamenii și patrimoniu cultural și turistic din sudul țării, raionul Cahul. Sperăm foarte mult că anume constituirea clusterului turistic transfrontalier pe segmentul dunărean Cahul-Reni-Galați va consolida relațiile economice-comerciale și va dinamiza schimbul de informații între toți operatorii turistici axați pe prestarea serviciilor din domeniul turismului verde din cele trei țări”, a punctat Liubomir Chiriac, director executiv IDIS „Viitorul”.
În cadrul proiectului este creat Clusterul turistic Cahul-Reni-Galați, crearea căruia are ca scop promovarea și dezvoltarea turismului verde în regiunea dunăreană a bazinului Marii Negre. Au avut loc trei ședințe, la Cahul, în comunitatea teritorială Reni și la Galați, unde s-a discutat despre cum ar trebui să funcționeze clusterul și totodată au fost examinate eventualele mecanisme care ar trebui implementate pentru ca clusterul turistic transfrontalier Cahul-Reni-Galați să poată fi înregistrat ca entitate juridică în Republica Moldova, România și Ucraina și să-și crească potențialul necesar pentru ca să funcționeze eficient.
Totodată, a fost realizat un ghid privind desfășurarea turismului transfrontalier, creată o hartă cu trei rute turistice transfrontaliere, o broșură informativă pentru turiști, dar și un program comun pentru dezvoltarea turismului transfrontalier în Cahul, Reni și Galați. Au fost organizate instruiri și mese rotunde în scopul consolidării capacităților furnizorilor de servicii turistice. A fost organizat un festival la Cahul și urmează unul la Galați, privind promovarea tradițiilor și obiceiurilor locale. De asemenea, au fost realizate 22 de podcast-uri privind turismul verde în regiune. A fost elaborat și un studiu privind buna vecinătate de-a lungul sectorului dunărean, dar și creat site-ul proiectului. Va fi realizat un film despre potențialul turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre.
Proiectul transfrontalier „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; comunitatea teritorială Reni, Ucraina și județul Galați, România)”, BSB-817, este implementat de către IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Consiliul raional Cahul (Moldova), Comitetul Executiv al Consiliului Local al or. Reni (Ucraina) și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (România).
Proiectul este parte a Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 și este cofinanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și de către țările participante: Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Turcia și Ucraina.
Acest comunicat de presă a fost produs cu ajutorul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a proiectului BSB-817 și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.
Pentru a afla alte detalii legate de proiect, ne puteți contacta la adresa de email: idis.crossborderproject@gmail.com.