News

Jurnaliști, studenți, reprezentanți ai ONG-urilor, Consiliului Audiovizualului, profesori de educația media, și-au consolidat capacitățile în sfera gândirii critice, alfabetizării media și rezistenței la dezinformare

2023.06.23 Educație Maria Procopciuc Print version

 

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” a încheiat programul de instruire privind gândirea critică, alfabetizarea media, analiza, rezistența la dezinformare și reflectarea informațiilor de interes public într-un mod imparțial. Celor 35 de jurnaliști, studenți, reprezentanți ai organizațiilor de media, profesori care predau educația media în școli, membri ai Consiliului Audiovizualului, le-au fost înmânate certificatele de participare la program.

Programul, parte a proiectului „Sprijinirea gândirii critice și rezistența la dezinformare în Republica Moldova”, a presupus 20 sesiuni, care s-au desfășurat în perioada 3 mai – 22 iunie, a avut ca scop să sporească capacitățile participanților în ceea ce privește dezinformarea, dar și ca aceștia să dobândească noi abilități și cunoștințe.

Alina Radu, director ZDG, formatorul ultimelor două sesiuni de instruire din cadrul programului, a vorbit participanților despre tehnicile și măsurile jurnaliștilor pentru reziliența publicului în fața dezinformării. „Noi suntem cei care trebuie să verificăm informațiile apărute în spațiul public și să le transmitem mai departe societății, corecte și verificate din mai multe surse dintr-o redacție, cu stăpân. Știri fără surse, redacții fără reporteri și stăpân nu trebuiesc nimănui, ele nu produc ceva bun pentru societate. Reziliența noastră e să oferim spre consum ceea ce știm că este corect. Știrea trebuie să vină dintr-o redacție, să aibă un autor. În ultima perioadă au început să urce redacțiile cu stăpân, iar cele fără - coboară. Oamenii au început să înțeleagă că au o problemă și vor informații verificate de redacții reale. Munca reporterilor a fost denigrată foarte mult în ultimul timp, din cauza unor întâmplări nedorite în unele redacții, dar asta nu înseamnă că toți reporterii sunt răi și nu trebuie să generalizăm”.

Carolina Ungureanu, vicedirector IDIS „Viitorul”: „În Republica Moldova, mijloacele de informare sunt adesea utilizate în scopuri de propagandă și dezinformare. Adesea informația este folosită pentru manipularea opiniei publice, slăbirea coeziunii sociale, promovarea unor interese și, în cazuri grave, poate afecta chiar securitatea statului. Această situație este amplificată de instituții și sisteme administrative fragile, nereglementarea spațiului online, precum și de lipsa unei educații mediatice în societate. Iată, în acest context, considerăm că consolidarea capacităților prin intermediul programului de instruire organizat de către IDIS „Viitorul” în sfera gândirii critice, alfabetizării media, analizei, rezistenței la dezinformare și reflectării informațiilor publice într-un mod imparțial este binevenita în Republica Moldova”.

Irina Bejan, reprezentanta Asociației Obștești „Centrul Regional de Dezvoltare Comunitară Cahul”: „Am participat la acest program de instruire deoarece în regiunea de sud de unde vin eu, la fel, se simte necesitatea promovării alfabetizării media. Am câștigat recent și un grant în acest sens. Este o pasiune a mea să am discuții cu cetățenii, cu prietenii, cu membrii familiei. Este un început al drumului nostru către promovarea gândirii critice. Războiul ne-a împărțit în două tabere: pro și contra. Nu poți spune războiului da. Ca să nu mai ajungem în astfel de situații, când societatea este dezbinată, multă lume trebuie să înțeleagă cât este de important să cunoaștem ce este alfabetizarea media și să ne informăm din mai multe surse”.

Andrei Bargan, director Media TV și Radio Media din Cimișlia: „Eu lucrez de mulți ani în media, atât radio cât și tv și cred că pentru jurnaliști este foarte important să poate deosebi falsul de adevăr, să nu disemineze falsurile, dar să le combată. Credeam până nu demult că la noi nu sunt știri false, nu se face propagandă, dar după câteva instruiri de genul acesta am înțeles că până la 30% din tot ce avem astăzi este dezinformare, știri false și propagandă. Am înțeles că este o problemă mondială. De combaterea falsurilor sunt preocupate toate țările lumii”.

Olga Drăgălin, profesoară de educație media la Liceul Teoretic „Matei Basarab” din orașul Chișinău: „A fost un program foarte util și trebuie recomandat la cât mai multă lume să se antreneze într-un asemenea exercițiu. Ar trebui să ajungă în cît mai multe școli și să fie predate deformatori cu același nivel de pregătire  pe care i-am avut în cadrul instruirilor din cadrul acestui program, să fie diseminată informația la cât mai multe persoane, de la o vârstă cât mai mică, ca să avem mai mulți oameni cu gândire critică”.

Cătălin Murzac, student ULIM: „Acest program de instruire a depășit așteptările mele. Cunoștințele mele privind dezinformarea au fost aprofundate. Am aflat despre noile instrumente de depistare a informațiilor false, mi-am format o gândire critică datorită formatorilor pe care i-am avut. Am descoperit pentru mine o nouă dimensiune a PR-ului care, cred eu, mă poate ajuta la depistarea informațiilor false”.

Svetlana Secrieru, reprezentantă a Consiliului Audiovozualului: „M-a interesat cel mai mult aspectele legate de dezinformare și manipulare. În ultima perioadă, alături de colegii mei, participăm la mai multe seminare și instruiri ce țin de dezinformare și manipulare pentru că urmează campania electorală. Legat de programul de instruire, apreciez faptul că am avut formatori cu experiență, care au adus exemple clare și am asimilat tot ce trebuie pentru a fi mai pregătiți pe viitor”.

Programul de instruire a avut ca subiecte: educația media și experienţa naţională privind educaţia media; ce stă în spatele tendințelor de dezinformare și care sunt miturile care stau la baza campaniilor de dezinformare. S-a discutat despre tehnici de combatere a dezinformării; despre informațiile false ca parte componentă a dezinformării; despre experiența și bunele practici la nivel internațional în combaterea dezinformării. Participanții au fost instruiți și la capitolul verificarea faptelor; particularitățile dezinformării în mediul online; rolul noilor tehnologii în campaniile de dezinformare; dar și rolul jurnaliștilor în combaterea dezinformării etc.

Participanții la programul de formare vor avea posibilitate să aplice cunoștințele obținute în practică și să elaboreze evaluări/studii de caz/monitorizări/analize pe teme legate de dezinformare, alfabetizare media și gândire critică. Va fi creată și o platforma de cooperare, unde vor fi prezentate evaluările și vor fi formulate recomandări. Vor fi elaborate și 12 infografice pe baza informațiilor relevante conținute în rezultatele și constatările studiilor, analizelor, studiilor de caz etc. Va fi elaborat un „instrument de semnalizare, pe principiul „stegulețele roșii”, care va avea forma unui ghid pentru jurnaliști și utilizatorii  media, care se va axa pe modalitățile de identificare a informațiilor false.

În cadrul proiectului, până acum, a fost efectuată o cartografiere a instituțiilor media și a organizațiilor societății civile active în spațiul mediatic. Au fost organizate întâlniri cu membrii CA pentru contura obiectivele proiectului și contribuția pe care o poate avea societatea civilă în acest domeniu. Va fi făcut un studiu asupra modului în care cele mai influente instituții media moldovenești reflectă problemele interne și externe, care afectează societatea, din perspectiva dezinformării, a prezentării știrilor false.

Proiectul „Sprijinirea gândirii critice și rezistența la dezinformare în Republica Moldova”, implementat de către IDIS „Viitorul” în perioada ianuarie 2023 – octombrie 2024, este susținut financiar de către Ambasada Finlandei la București.

--------------------

IDIS „Viitorul” este un think tank independent, înființat în 1993 care combină cercetarea socială, politică și economică cu componente solide de advocacy. Instituția realizează cercetări aplicate de monitorizare pe mai multe domenii: economie, politica socială, politicile UE, dezvoltarea regională, dar și riscurile de securitate și de politică externă.

Urmărește-ne pe Facebook - https://www.facebook.com/IDISViitorul ;
Abonează-te la canalul nostru de Telegram - https://t.me/idis93 ;
Vizionează-ne pe canalul nostru de Youtube - https://www.youtube.com/@idisviitorul8539 .

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us