În data de 12 iunie 2024, la IDIS „Viitorul”, s-a desfășurat un seminar întitulat: „Ce este bugetare participativă? Metodologia implementării bugetării participative”. În cadrul evenimentului respectiv au participat circa 25 de reprezentanți din cadrul APL, ONG-uri regionale, din toate regiunile țării.
Seminarul a acoperit subiecte precum mecanismele bugetării participative: obiective, reguli, calendar, ariile de competență, de asemenea s-a axat și pe metodologia desfășurării trainingurilor BP pentru elevi acestea fiind urmate de o sesiune de întrebări, discuții și sinteze.
Cu un cuvânt de salut a venit Vojtěch Černý, Manager proiect, Agora Central Europe, Republica Cehă și Liubomir Chiriac, Manager proiect, director executiv, IDIS Viitorul.
În calitate de moderatori, au fost implicați experții IDIS „Viitorul”: Ana Znaceni, expert fundraising, Nicoleta Gherman, expert tineret, Pavel Vintilă, expert tineret. În cadrul seminarului de lucru partea teoretică a fost întărită de un șir de activități practice și de simulare, astfel participanții au avut ocazia să își aleagă o arie de competență, să formeze echipe în care vor dezvolta o idee de proiect, care va fi scris și aprobat de grup și prezentat întregii audiențe a seminarului. Acest exercițiu s-a încheiat cu votarea și selectarea proiectului câștigător. Un interes sporit au manifestat față de activitățile de simulare a lucrului cu tinerii implicați în proiecte de bugetare participativă, ceea ce a dus la o mai bună cunoaștere a participanților .
În contextul dat, Călugăreanu Dumitru, funcționar public în cadrul primăriei Șerpeni, raionul Anenii Noi a menționat: “Seminarul a oferit o perspectivă cuprinzătoare asupra conceptului de bugetare participativă. Am aflat despre importanța implicării comunității și a tinerilor în deciziile bugetare și despre beneficiile acestui proces pentru transparență și responsabilitate în administrarea fondurilor publice. Echipa a prezentat metodologii eficiente pentru implementarea bugetării participative, evidențiind exemple de bune practici și abordări inovative utilizate la nivel global. Atmosfera seminarului a fost una interactivă și educativă, facilitând schimbul de idei și experiențe între participanți.”
Natalia Tonofa, Primăria Soroca: ”Vin cu plăcere la seminarele organizate de IDIS ”Viitorul”. În procesul de desfășurare a acestui seminar am aflat lucruri noi și utile despre organizarea Bugetării Participative la nivel local, din perspectiva experienței cehe. Sperăm în așa mod să ne apropiem mai mult de standardele europene pe această dimensiune.”
Seminarul s-a desfășurat în cadrul Proiectului „Bugetare mai transparentă și incluzivă în Moldova: implicarea cetățenilor activi și a tinerilor din trei municipii în formarea bugetării și transferul de experiență în alte municipii din Moldova” și este sprijinit financiar de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe și implementat de AGORA CENTRAL EUROPE, IDIS „Viitorul” și Primăria s. Budești, Primăria or. Ialoveni, Primăria or. Strășeni