Investigații jurnalistice, emisiuni TV, instruiri, materiale informative și infografice privind procesul de achiziție publică. Sunt o parte din rezultatele organizațiilor societății civile beneficiare de granturi în cadrul proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”, care este implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul" în colaborare cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență din SUA. În acest sens, reprezentanții societății civile și echipa de implementare a proiectului și-au dat întâlnire online pe 17 august 2022 pentru a face schimb de experiență și a împărtăși progresul inițiativelor lor în primele trei luni de realizare a acestora.
Asociațiile obștești „Localinvest", „Prospect", „Media-Guard" (în parteneriat cu Ziarul de Gardă), „LEX XXI", „Centrul Contact Cahul" (în parteneriat cu „Cahul 2030"), „AGER", „Părinți Solidari" și proiectul media „CU SENS” sunt organizațiile societății civile din Moldova care beneficiază de granturi în valoare totală de peste 185 de mii de dolari pentru monitorizarea achizițiilor publice. Programul de granturi desfășurat de IDIS „Viitorul" își propune să formuleze recomandări în scopul îmbunătățirii nivelului de comunicare cu autoritățile relevante, integritatea achizițiilor publice, eficiența achizițiilor publice, bugetele publice și capacitatea de bună guvernare.
„Ne-am angajat în cadrul proiectului să susținem reformele în cadrul achizițiilor publice, care vor spori transparența, eficiența și corectitudinea achizițiilor, prin implicarea societății civile și a jurnaliștilor de investigație. Obiectivul nostru central este de a îmbunătăți situația în domeniul transparenței, recomandări pentru îmbunătățirea cadrului legal sau pentru consolidarea capacităților societății civile, a autorităților contractante și operatorilor economici. Mulțumesc mult organizațiilor care fac parte din programul de sub-grantare pentru deschidere, implicare, lucrul imens și mă bucură activitățile inedite realizate" , a declarat Carolina Ungureanu, vicedirector IDIS „Viitorul" și managerul proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”.
La rândul său, Hady Fink, directorul de proiect din cadrul PTF, a specificat „Acest schimb de informații este foarte binevenit și este minunat să cunoaștem realizările fiecărei organizații, să învățăm din experiența altora și să utilizăm diverse metodologii".
Organizațiile, selectatate pe baza unui proces competitiv beneficiază de suport financiar între 17 și 25 mii de dolari, asistență și expertiză în procesul de monitorizare a achizițiilor. Beneficiarii granturilor implementează proiecte de monitorizare a achizițiilor desfășurate de autoritățile publice, cum ar fi primăriile și consiliile raionale, întreprinderile cu capital public sau alte entități de stat. Rezultatele monitorizării sunt reflectate în rapoarte, materiale analitice, investigaţii jurnalistice, infografice, traininguri şi evenimente publice.
Astfel, de la jurnaliștii proiectului media „CU SENS”, care au monitorizat peste 50 de proceduri de achiziții publice, putem afla prin intermediul materialelor video cine și cum poate contesta licitațiile publice și de ce o companie de cleaning continuă să ia circa 60% din contracte pe bani publici pentru servicii de curățenie în cadrul investigației „Curat - Murdar”. „Ne dorim să punem presiune pe autorități și anumite grupuri de interese care stau în spatele actelor de corupție și să creștem gradul de intoleranță la corupție în sccietate", a subliniat jurnalistul Sergiu Ipatii.
În același timp, Asociația „Media-Guard" a monitorizat 67 de proceduri de achiziții publice în ultimele luni și a realizat o serie de investigații jurnalistice în domeniu, cum ar fi Dependența antigrindină de Rusia și Dosarele licitațiilor trucate: Ședințe amânate, zero condamnări cu executare și firme „abonate” în continuare la banii publici.
La rândul său, Asociația „Părinți Solidari” și-a propus să fie cu ochii pe achizițiile publice realizate de Ministerul Educației și Cercetării și alte nouă instituții din subordinea Ministerului în perioada aprilie 2022 – ianuarie 2023. În acest sens, organizația a monitorizat în ultimele luni șapte proceduri de achiziții desfășurate la Ministerul de resort, Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educatie și Cercetare (ANACEC), Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare (ANCE) și Centrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţionale în Educaţie (CTICE).
De asemenea, din materialele elaborate de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) în cadrul proiectului putem afla mai multe despre achizițiile publice sectoriale, cum ar fi practica ANSC în cazurile ce țin de aplicarea Legii nr. 74/2020 privind achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale. „Am ales domeniul achizițiilor sectoriale deoarece este unul mai nou și există multe lacune pe care dorim să le înțelegem mai bine și să venim cu recomandări", este de părere Olga Diaconu, coordonatoare de proiecte AGER.
La nivel regional, Asociația pentru Drepturile Omului „LEX XXI" din municipiul Bălți se mândrește cu o campanie de informare a cetățenilor cu privire la procedurile de achiziții publice, dar și un dialog public despre transparența procedurilor de achiziții publice în municipiu, organizate în luna iulie. „Vrem ca cetățenii să cunoască mai bine procedurile de achiziție publică și să se implice, deoarece banii publici sunt banii noștri", a zis Diana Grosu, președinta asociației.
Mai multe reportaje și articole de presă privind desfășurarea achizițiilor publice în raionul Cimișia au fost elaborate de Asociația obștească „Prospect", iar achizițiile publice desfășurate de Consiliul raional și Spitalul raional din Rîșcani sunt monitorizate în cadrul proiectului implementat de de A.O. „Localinvest”.
În raionul Cahul, de exemplu, achizițiile publice sunt monitorizare de către cetățeni și presa locală cu suportul A.O. Centrul „Contact-Cahul”. Astfel, a fost analizate două proceduri de achiziții publice ale Primăriei municipiului Cahul și a creat un grup de lucru format din cetățeni care va monitoriza patru proceduri de achiziții publice desfășurate de autoritățile locale, nemijlocit la etapa de executare a contractelor.
Ulterior, investigațiile, constatările și recomandările formulate de reprezentanții societății civile după procesul de monitorizare a achizițiilor vor fi transmise decidenților pentru a fi examinate și întreprinse acțiuni de îmbunătățire a situației, responsabilizând astfel autoritățile implicate. Rezultatul așteptat ar fi obținerea eficienței în utilizarea banilor publici, minimizarea riscurilor autorităților publice, și în final, bunuri, lucrări și servicii publice de calitate pentru cetățenii Republicii Moldova.
Pentru mai multe informații, contactați Ofițerul de presă al proiectului, Ana – Maria Veverița: ana.veverita@viitorul.org/veverita.maria@gmail.com sau la numărul de telefon (0 22) 221844.
……………….
Proiectul „Consolidarea integrității în achizițiile publice” este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul", în parteneriat cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență (SUA). Proiectul urmărește susținerea reformelor în domeniul achizițiilor publice în Moldova, care vor spori transparența și corectitudinea achizițiilor publice prin împuternicirea cetățenilor de a responsabiliza instituțiile relevante.
IDIS „Viitorul” este un think tank independent, înființat în 1993 care combină cercetarea socială, politică și economică cu componente solide de advocacy. Instituția realizează cercetări aplicate de monitorizare pe mai multe domenii: economie, politica socială, politicile UE, dezvoltarea regională, dar și riscurile de securitate și de politică externă.
Fondul de Parteneriat pentru Transparenţă (PTF) are sediul în Washington DC și are misiunea este de a promova abordări inovatoare conduse de societatea civilă pentru îmbunătățirea guvernanței, creșterea transparenței, promovarea statului de drept și reducerea corupției în țările în curs de dezvoltare și în curs de dezvoltare. Din 2000, PTF a susținut peste 250 de proiecte care vizează promovarea implicării ONG-urilor în decizii, procese și legi care impun transparența și responsabilitatea în achizițiile publice.