Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul" în colaborare cu Fondul de Parteneriat pentru Transparenţă anunță desfășurarea sesiunilor de informare organizate în cadrul celei de-a doua rundă a concursului de finanțare prin granturi pentru monitorizarea achizițiilor publice în cadrul proiectului „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. Scopul proiectului este de a sprijini reforma sectorului achizițiilor publice din Moldova, ceea ce va contribui la creșterea transparenței și echității procedurilor de achiziții prin abilitatea cetățenilor în sensul responsabilizării instituțiilor relevante.
Sesiunile de informare vor avea loc pe 20 și 22 iunie 2023, începând ora 15:00, prin platforma Zoom.
Datele de acces sunt următoarele:
https://us02web.zoom.us/j/89059170728?pwd=TGU2ZGQ2L28xT1cxVHErZEJ4azJlZz09
Meeting ID 890 5917 0728
Passcode 864094
În cadrul sesiunilor de informare va fi prezentat Ghidul de finanțare și vor fi oferite răspunsuri la întrebările participanților.
Obiectivele programului de granturi
Cine poate aplica?
Asociațiile obștești (organizațiile societății civile) înregistrate în Republica Moldova (din toate localitățile și regiunile țării) sunt eligibile să aplice în cadrul acestui apel.
Criteriile de eligibilitate
Asociațiile obștești pot depune propunerile de proiect în mod individual sau în parteneriat cu una sau mai multe organizații ale societății civile. În cazul unui consorțiu se va atașa la dosar un acord de parteneriat semnat de toate părțile.
Participanţii la concurs trebuie să îndeplinească cele nouă cerinţe obligatorii de la punctul 5 din Ghidul de finanţare.
Ce trebuie să includă propunerea de proiect?
Propunerea de proiect va fi axată pe monitorizarea procedurilor de achiziție publică în curs de desfășurare (condiție obligatorie). Vor fi monitorizate autoritățile contractante (cum ar fi autoritățile publice centrale și locale – de nivelul I și II) și/sau achizițiile dintr-un anumit sector (spre exemplu: educație, sănătate, utilități etc.).
Fiecare organizație selectată va trebui să formuleze și să transmită în mod obligatoriu recomandări autorităților/entităților contractante, factorilor de decizie, organelor de control/de drept/anticorupție, după caz. Iar la sfârșitul fiecărui proiect, fiecare organizație selectată va elabora în mod obligatoriu un raport de monitorizare.
Activități neeligibile
Următoarele activități nu sunt eligibile pentru finanțare:
Valoarea și durata proiectelor
Suma totală disponibilă pentru programul de granturi este de 100 000 USD. Asociațiile obștești înregistrate în Republica Moldova pot aplica și solicita granturi, care vor fi de minim 5 000 USD și maxim 25 000 USD.
Perioada de implementare a proiectului nu trebuie să depășească 12 luni. Propunerile de proiect vor fi evaluate de către Comisia de evaluare în baza unei grile de evaluare. După evaluarea tuturor propunerilor, granturile vor fi oferite în limita bugetului disponibil.
Grila de evaluare a propunerilor de proiect și toate condițiile de aplicare pot fi găsite în Ghidul de finanțare.
Procedura de aplicare
Dosarul de participare trebuie să cuprindă următoarele documente obligatorii:
În cazul unui consorțiu: se va atașa acordul de parteneriat semnat de toate părțile și contractul va fi semnat cu partenerul principal.
Doar dosarele complete vor fi admise pentru participarea la concurs.
Termenul limită
Termenul-limită de depunere a dosarului este 16 iulie 2023, ora 23.00, ora Moldovei. În subiectul mesajului trebuie să fie indicat subiectul „Aplicație_subgrantare_monitorizarea achizițiilor publice”. Dosarul va fi expediat la adresa mihai.turcanu@viitorul.org și ungureanu.carolina@gmail.com
Participanții pot adresa întrebări de clarificare pe adresa de email mihai.turcanu@viitorul.org până pe 10 iulie 2023. Răspunsurile la toate întrebările adresate vor fi publicate pe 11 iulie 2023 pe pagina www.viitorul.org.
Lista organizațiilor beneficiare va fi publicată pe pagina web a IDIS www.viitorul.org.
…………..
Urmărește-ne online:
Proiectul „Consolidarea integrității în achizițiile publice” este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul", în parteneriat cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență (SUA). Proiectul urmărește susținerea reformelor în domeniul achizițiilor publice în Moldova, care vor spori transparența și corectitudinea achizițiilor publice prin împuternicirea cetățenilor de a responsabiliza instituțiile relevante.
IDIS „Viitorul” este un think tank independent, înființat în 1993 care combină cercetarea socială, politică și economică cu componente solide de advocacy. Instituția realizeaz ăcercetări aplicate de monitorizare pe mai multe domenii: economie, politica socială, politicile UE, dezvoltarea regională, dar și riscurile de securitate și de politică externă.
Fondul de Parteneriat pentru Transparenţă (PTF) are sediul în Washington DC și are misiunea este de a promova abordări inovatoare conduse de societatea civilă pentru îmbunătățirea guvernanței, creșterea transparenței, promovarea statului de drept și reducerea corupției în țările în curs de dezvoltare și în curs de dezvoltare. Din 2000, PTF a susținut peste 250 de proiecte care vizează promovarea implicării ONG-urilor în decizii, procese și legi care impun transparența și responsabilitatea în achizițiile publice.