News

Banca Națională a Moldovei și Administrația de Stat a Drumurilor vor coopera cu IDIS „Viitorul” în cadrul Platformei Naționale pentru Achiziții Publice

2023.11.09 Achiziţii publice Maria Procopciuc Print version

Banca Națională a Moldovei (BNM) și Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) și-au manifestat deschiderea și dorința de participa în cadrul Platformei Naționale pentru Achiziții Publice, în vederea promovării reformei sistemului de achiziții publice. Echipa Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale IDIS „Viitorul”care implementează proiectul Consolidarea integrității în achizițiile publice” împreună cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență (PTF), a avut întrevederi cu reprezentanții celor două instituții în vederea consolidării și coordonării eforturilor de cooperare.

Din partea BNM au participat la întrevedere: Olga Pisarenco, șefa Direcției achiziții și management contracte, și Ludmila Ionițel, jurisconsult principal, din cadrul Direcţiei Achiziţii şi Management din cadrul instituției. ASD a fost reprezentată la întâlnire de către directorul adjunct Serghei Galușca, Petru Zolotcov, șef al serviciului evidență, achiziții de teren, Sergiu Godiac, șef al serviciului drumuri, și Natalia Țurcan, șefa Serviciului Achiziții Publice.

Carolina Ungureanu, vicedirectoare IDIS „Viitorul”, a vorbit despre proiectul „Consolidarea integrității achizițiilor publice”, în cadrul căreia se dorește instituirea Platformei Național pentru Achizițiile Publice” (PNAP). Carolina Ungureanu a menționat că misiunea platformei este îmbunătățirea eficienței, transparenței și integrității sistemului național de achiziții publice prin abordarea problemelor din sistem, identificarea soluțiilor de ordin legal, tehnic sau procedural, precum și propunerea acestora pentru a fi integrate în politicile din sector de către decidenți.

De asemenea, a menționat că scopul PNAP este să creeze un mecanism permanent de comunicare și dialog cu mai multe părți interesate, pentru toți actorii din sistemul național de achiziții, inclusiv societatea civilă. Membrii Patformei vor aborda subiecte prioritare ale domeniului, vor adopta poziții comune în legătură cu problemele și provocările sistemului de achiziții publice, dar și vor formula recomandări în vederea depășirii lor.

Anterior, IDIS „Viitorul” a semnat un Acord de cooperare cu Ministerul Finanțelor și cu Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor. La fel, a avut întrevederi, în scopul cooperării, și cu conducerea Agenției Achiziții Publice (AAP), Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), cu administrația Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), cu cea a Camerei de Comerț și Industrie din Republica Moldova (CCIRM), dar și a Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM).

---------------------

Proiectul Consolidarea integrității în achizițiile publice” este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul", în parteneriat cu Fondul de Parteneriat pentru Transparență (SUA). Proiectul urmărește susținerea reformelor în domeniul achizițiilor publice în Moldova, care vor spori transparența și corectitudinea achizițiilor publice prin împuternicirea cetățenilor de a responsabiliza instituțiile relevante.

IDIS „Viitorul” este un think tank independent, înființat în 1993 care combină cercetarea socială, politică și economică cu componente solide de advocacy. Instituția realizează cercetări aplicate de monitorizare pe mai multe domenii: economie, politica socială, politicile UE, dezvoltarea regională, dar și riscurile de securitate și de politică externă.

Fondul de Parteneriat pentru Transparenţă (PTF) are sediul în Washington DC și are misiunea este de a promova abordări inovatoare conduse de societatea civilă pentru îmbunătățirea guvernanței, creșterea transparenței, promovarea statului de drept și reducerea corupției în țările în curs de dezvoltare și în curs de dezvoltare. Din 2000, PTF a susținut peste 250 de proiecte care vizează promovarea implicării ONG-urilor în decizii, procese și legi care impun transparența și responsabilitatea în achizițiile publice.

Follow us on

Our social networks

Subscribe on

newsletter

Connect with us